ΤΑ ΠΩΣ ΤΙ & ΓΙΑΤΙ
ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΤΑ ΠΩΣ ΤΙ & ΓΙΑΤΙ
ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΧΑΡΤΙ

Στην εποχή μας χρησιμοποιούμε τεράστιες ποσότητες χαρτιού για να καλύψουμε μικρές και μεγάλες μας ανάγκες. Η κατανάλωση του αυξάνεται διαρκώς.

Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι από την παραγωγή του απειλούνται σημαντικά οικοσυστήματα. Καταστρέφονται πλούσια, πανέμορφα δάση κωνοφόρων και φυλλοβόλων δέντρων. Έχει υπολογιστεί ότι για την παραγωγή 600.000 τόνων χαρτιού, κόβονται δώδεκα εκατομμύρια δέντρα. Η αυξανόμενη ζήτηση του έχει οδηγήσει στην εντατική καλλιέργεια με τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Ταυτόχρονα καταστρέφει την βιοποικιλότητα, με την εκχέρσωση των αυθεντικών δασών για να αξιοποιηθούν τεχνητές καλλιέργειες, από συστάδες ενός μόνο είδους δέντρων. Όμως η μονοκαλλιέργεια συμβάλει στη βιολογική φτώχεια. Ενδημικά φυτά αντιμετωπίζονται σαν ζιζάνια, τα ζώα σαν εχθροί. Πηγές, ποτάμια ή ρέματα που πηγάζουν από τα δάση κινδυνεύουν με ρύπανση εξ αιτίας των φυτοφαρμάκων. Σπάνια είδη χάνονται. Τελικά για το χαρτί κινδυνεύουμε να αφανίσουμε τις δασικές εκτάσεις και τη ζωή που φιλοξενούν.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ

Φυσικά η ανακύκλωση

Αυξάνοντας την ποσότητα χαρτιού που ανακυκλώνουμε, προκύπτουν μόνο οφέλη για το περιβάλλον. Σώζουμε τα δάση, μειώνουμε τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και του αέρα, κερδίζουμε χώρο από τις χωματερές που ασφυκτιούν. Ταυτόχρονα δημιουργούνται προοπτικές επενδύσεων και θέσεων εργασίας στις βιομηχανικές μονάδες ανακύκλωσης.
Για αυτό συγκεντρώνουμε καθημερινά τη χάρτινη ύλη που μας είναι περιττή, όπως εφημερίδες, χάρτινες συσκευασίες, χαρτόνια, περιοδικά, φάκελους κλπ, και τα πηγαίνουμε σε κάποιο από τους μπλε κάδους της γειτονιάς μας.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ

από ένα τόνο ανακυκλωμένο χαρτί

•Σώζουμε 17 δέντρα.
•Εξοικονομούμε ενέργεια και κατανάλωση νερού
•Μειώνουμε τη ρύπανση και τα απορρίμματα προς τις χωματερές
•Δημιουργούμε θέσεις εργασίας.

τι μπορουμε

να ανακυκλώσουμε

Εφημερίδες, χαρτόνια, περιοδικά, βιβλία, φάκελους, χάρτινες συσκευασίες. Χαρτοκιβώτια από ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α.
Δεν ανακυκλώνονται χαρτιά τουαλέτας, χαρτομάντηλα, χαρτοπετσέτες, χαρτιά κουζίνας που έχουν λερωθεί με υπολείμματα τροφών ή είναι βρεγμένα.

ΔΕΝ ΠΕΤΩ
ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

Μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, ενέσεις, κλαδιά, οικοδομικά υλικά και χώμα, πλαστικά έπιπλα, γλάστρες, κομμάτια χαρτιού μικρότερα από σελίδα  Α4, μαχαίρια, ξυραφάκια ή άλλα αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα, υλικά από αφρολέξ και φελιζόλ, συσκευασίες πλαστικές ή μεταλλικές  που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα, cd, dvd, λάμπες,  βιντεοκασέτες, γάντια,  μπάλες, κούκλες και  παιδικά παιχνίδια, οδοντόβουρτσες, παπούτσια, ρούχα, πάνες μιας χρήσης, σελοτέιπ, στρώματα, στυλό, φωτογραφίες, αντικείμενα από ξύλο και δέρμα, υφάσματα. 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ
ΣΩΣΤΑ

Οι συσκευασίες πρέπει να είναι άδειες από τρόφιμα και υγρά και να έχουν ξεπλυθεί, ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα τροφών.

Τσακίζουμε- διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια και γενικά όσες συσκευασίες μπορούμε.

Συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τα καπάκια, τα οποία επίσης πετάμε μέσα στους μπλε κάδους.

Πετάμε χύμα τα ανακυκλώσιμα και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες.

ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο η Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων, γύρω από θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Συμμετέχουμε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση  του κοινού για το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων, την προώθηση του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αναβάθμιση των υποδομών και την ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, στην καθημερινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και την αύξηση της συμμετοχής  των πολιτών στην ανακύκλωση και τη  βελτίωση της καθαρότητας των ανακυκλώσιμων.

Παιχνίδια και βιβλία δεν είναι για σκουπίδια

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το ΦοΔΣΑ την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων έχουν ως στόχο να μυήσουν τα παιδιά στην έννοια της επανάχρησης αλλά και να τους δοθεί η δυνατότητα και το μήνυμα, της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

Σε συνεργασία με Δήμους της περιφέρειας συλλέγονται βιβλία και παιχνίδια που χαρίζονται
σε ιδρύματα παιδιών οι οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Για δεύτερη φορά  το “Ευρωπαϊκό βραβείο για τη συμβολή στην προστασία Περιβάλλοντος” δίνεται στο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, για τη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το βραβείο απονέμεται σε φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει θέσει και τα κριτήρια αξιολόγησης των συμμετεχόντων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Τ: 2310 508 800

|

ota@otenet.gr

|