ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών, βοηθά να ανακτήσουμε αξιοποιήσιμα υλικά, όπως μέταλλα, γυαλί και πλαστικό, να μειώσουμε την εξόρυξη ορυκτών και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες.
Οι μεγάλες συσκευές, όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις, και φωτοτυπικά, με την αγορά κάθε καινούργιας συσκευής, μπορούν να ανακυκλωθούν σε συνεργαζόμενα καταστήματα, όπως αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.
Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε από το Δήμο σας να περισυλλέξει τη συσκευή, κατεβάζοντάς την στο δρόμο, την ώρα που έχετε συμφωνήσει.
Τις μικρότερες συσκευές όπως καφετιέρες, ηλεκτρικές σκούπες, υπολογιστές, μικρές τηλεοράσεις, κλπ. μπορείτε να τις μεταφέρετε είτε σε ένα από τα επιλεγμένα σημεία ανακύκλωσης με τα οποία έχουν συμβληθεί οι Δήμοι, είτε σε ένα από τα συνεργαζόμενα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και σούπερ-μάρκετ.
Η εταιρία «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» είναι ο εγκεκριμένος φορέας
για τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης
των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με ένα ικανοποιητικό αριθμό δήμων, σχολείων και καταστημάτων λιανικής και συλλέγει τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές για να προχωρήσει στην ανακύκλωσή τους. Για να βρείτε τα συνεργαζόμενα καταστήματα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.electrocycle.gr.

Μπαταρίες

Από κάθε μπαταρία που πετάμε στα σκουπίδια χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες, αφού τα μέταλλα ανακυκλώνονται εύκολα, αλλά και ενέργεια που είναι αναγκαία για την εξόρυξη και την επεξεργασία τους.
Υπολογίζεται πως για κάθε τεμάχιο μπαταρίας που ανακυκλώνεται,
το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομείται φτάνει έως και το 80%.
Ταυτόχρονα όμως επιβαρύνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες ουσίες από τα στραγγίσματα των χωματερών.
Αντίθετα, αν ανακυκλώσουμε την άδεια μπαταρία στους ειδικούς κάδους συλλογής, ο “κύκλος ζωής” της μπαταρίας συνεχίζεται, αφού τα βασικά στοιχεία της ανακυκλώνονται για να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων.
Κάδοι συλλογής μπαταριών υπάρχουν σε Δήμους, καταστήματα, super market, σχολεία, τράπεζες, νοσοκομεία κ.α.
Επικοινωνήστε στο www. afis.gr να ενημερωθείτε για τον πλησιέστερο κάδο της περιοχής σας.

περισσοτερα

Χρησιμοποιημένα
ελαστικά οχημάτων

Η ανακύκλωση ελαστικών στην Ελλάδα στηρίζεται στην ευθύνη του παραγωγού. Οι εισαγωγείς ελαστικών και οι οχημάτων, νέων η μεταχειρισμένων είναι υποχρεωμένοι βάση της εθνικής νομοθεσίας να συμμετέχουν στο σύστημα.
Τα ελαστικά των αυτοκινήτων περιέχουν πολύτιμα υλικά, όπως καουτσούκ και χάλυβα, που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.
Αντίθετα η μη ανακύκλωση έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά τους σε ΧΥΤΑ που σημαίνει επιβάρυνση των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων
Η συλλογή των μεταχειρισμένων ελαστικών γίνεται απ’ ευθείας από τα σημεία συλλογής που είναι τα βουλκανιζατέρ, τα συνεργεία, αναγομωτήρια καθώς και τα διαλυτήρια αυτοκινήτων που έχουν συμβληθεί με το αντίστοιχο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων.

Απόβλητα λιπαντικών ελαίων

Τα τηγανέλαια που έχουν χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα μπορούν να ανακυκλωθούν σε βιοκαύσιμα και να χρησιμοποιηθούν, αντί των ορυκτών καυσίμων, μειώνοντας τις εισαγωγές καυσίμων.
Σε οικιακό επίπεδο συχνά απορρίπτονται στον νεροχύτη, με αποτέλεσμα τη σταδιακή τους συσσώρευση στις σωληνώσεις των αποχετεύσεων αλλά και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Υπάρχουν διάφορες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση τηγανελαίων, με τις οποίες μπορείτε να επικοινωνήσετε. Τα τηγανέλαια που συλλέγονται μετατρέπονται σε βιοντίζελ, από βιομηχανίες καυσίμων

Υφάσματα και έπιπλα

Τα παλιά ρούχα και έπιπλα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Τα καλής ποιότητας, μπορούν να δοθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδρύματα αστέγων κλπ. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται ευπαθείς κατηγορίες πολιτών αντί να απορρίπτονται ως απόβλητα.

Ειδικότερα για ρούχα και παπούτσια μία ακόμη επιλογή είναι η πώλησή τους σε καταστήματα second hand.  

Τα παλιά έπιπλα μπορούν να παραδοθούν και στους Δήμους, σε επικοινωνία με την υπηρεσία καθαριότητας. 

ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο η Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων, γύρω από θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Συμμετέχουμε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση  του κοινού για το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων, την προώθηση του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αναβάθμιση των υποδομών και την ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, στην καθημερινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και την αύξηση της συμμετοχής  των πολιτών στην ανακύκλωση και τη  βελτίωση της καθαρότητας των ανακυκλώσιμων.

Παιχνίδια και βιβλία δεν είναι για σκουπίδια

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το ΦοΔΣΑ την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων έχουν ως στόχο να μυήσουν τα παιδιά στην έννοια της επανάχρησης αλλά και να τους δοθεί η δυνατότητα και το μήνυμα, της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

Σε συνεργασία με Δήμους της περιφέρειας συλλέγονται βιβλία και παιχνίδια που χαρίζονται
σε ιδρύματα παιδιών οι οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Για δεύτερη φορά  το “Ευρωπαϊκό βραβείο για τη συμβολή στην προστασία Περιβάλλοντος” δίνεται στο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, για τη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το βραβείο απονέμεται σε φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει θέσει και τα κριτήρια αξιολόγησης των συμμετεχόντων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Τ: 2310 508 800

|

ota@otenet.gr

|