ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, το κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.

Είναι ένας άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης των οργανικών αποβλήτων. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Η διαδικασία της κομποστοποίησης γίνεται απλά και εύκολα. Η φυτική ύλη αποδομείται χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Τόσο απλά. Οποιοδήποτε φυτικό υλικό μπορεί να κομποστοποιηθεί και φυσικά τα φυτικά υπολείμματα τροφίμων. Μπορούμε να αφήσουμε τα οργανικά να αποδομηθούν στις αυλές ή να τα συγκεντρώσουμε σε ένα σωρό για κομποστοποίηση. Μπορούμε επίσης να αποκτήσουμε ένα κάδο οικιακής κομποστοποίησης, όπου το κομπόστ θα γίνει πιο γρήγορα. Ο κομποστοποιητής αυτός είναι μικρός σε μέγεθος, σχετικά χαμηλού κόστους, άοσμος και, το σημαντικότερο, θα μειώσει τον όγκο των οργανικών απορριμμάτων που πετάμε στα σκουπίδια κατά 70%.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΩ
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

• Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της συνεχούς αύξησης των αποβλήτων και περιορίζουμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
• Μειώνονται οι συνολικές ποσότητες αποβλήτων στους ΧΥΤΑ και επιμηκύνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής τους.
• Μειώνονται τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε, αφού όλοι οι Δήμοι χρεώνουν με βάση τις ποσότητες αποβλήτων, που στέλνουν για υγειονομική ταφή.
• Μειώνονται οι εκπομπές μεθανίου, μονοξειδίου του άνθρακα και υδρόθειου, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές.

ΤΙ ΜΠΟΡΩ
ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΟΜΠΟΣΤ

Στον κομποστοποιητή ρίχνουμε τα οργανικά απορρίμματα και μετά από 2-3 μήνες από το κάτω μέρος των κάδων παίρνουμε το οργανικό λίπασμα (κομπόστ), το οποίο είναι πρώτης τάξης και έτοιμο για χρήση.

Τσόφλια αυγών, το περίσσευμα της σαλάτας, οι φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά, τα φύλλα και τα κλαδέματα από τον κήπο, τα φίλτρα του καφέ, η στάχτη από το τζάκι και πολλά άλλα οργανικά υπολείμματα που καθημερινά πετάμε στα σκουπίδια, μπορούν να μετατραπούν σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως λίπασμα για τις γλάστρες μας ή ως εδαφοβελτιωτικό για τον κήπο μας.

ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο η Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων, γύρω από θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Συμμετέχουμε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση  του κοινού για το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων, την προώθηση του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αναβάθμιση των υποδομών και την ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, στην καθημερινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και την αύξηση της συμμετοχής  των πολιτών στην ανακύκλωση και τη  βελτίωση της καθαρότητας των ανακυκλώσιμων.

Παιχνίδια και βιβλία δεν είναι για σκουπίδια

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το ΦοΔΣΑ την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων έχουν ως στόχο να μυήσουν τα παιδιά στην έννοια της επανάχρησης αλλά και να τους δοθεί η δυνατότητα και το μήνυμα, της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

Σε συνεργασία με Δήμους της περιφέρειας συλλέγονται βιβλία και παιχνίδια που χαρίζονται
σε ιδρύματα παιδιών οι οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Για δεύτερη φορά  το “Ευρωπαϊκό βραβείο για τη συμβολή στην προστασία Περιβάλλοντος” δίνεται στο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, για τη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το βραβείο απονέμεται σε φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει θέσει και τα κριτήρια αξιολόγησης των συμμετεχόντων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Τ: 2310 508 800

|

ota@otenet.gr

|