ΤΑ ΠΩΣ ΤΙ & ΓΙΑΤΙ
ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΤΑ ΠΩΣ ΤΙ & ΓΙΑΤΙ
ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Συσκευάζουμε τα τρόφιμα, δημιουργούμε αντικείμενα, το χρησιμοποιούμε σε άπειρες εφαρμογές. Το πλαστικό βρίσκεται παντού γιατί έχει δύο βασικές αρετές.

Αντοχή και διάρκεια. Τα περισσότερα είδη του παράγονται από χημικές ενώσεις του πετρελαίου, που τα αποθέματα λιγοστεύουν. Κάθε χρόνο παράγονται πάνω από 250 εκατομμύρια τόνοι και η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται. Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, προορίζεται για χρήσεις με μικρό χρόνο ζωής, όπως οι συσκευασίες προϊόντων και η πλαστική σακούλα μεταφοράς. Οι πλαστικές σακούλες δεν διαλύονται στο περιβάλλον παρά μόνο μετά από πολλά χρόνια και είναι μεγάλος κίνδυνος για τα πτηνά, τα ψάρια, τα δελφίνια, τις φώκιες και κυρίως τις θαλάσσιες χελώνες. Στην Ελλάδα έχει επιβληθεί στις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς περιβαλλοντικό τέλος για την μείωση της χρήσης τους, με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Το 2020 αναμένεται να επανεξεταστεί το θέμα και πιθανώς θα αποφασιστεί η πλήρης απαγόρευση της πλαστικής σακούλας. Δεν ξέρουμε ακριβώς το χρόνο, που απαιτείται για να αποδομηθούν πλήρως τα πλαστικά που πετάμε στα σκουπίδια μας. Υπολογίζεται από 20 έως 450 χρόνια ανάλογα με τη σύνθεσή τους. Το πλαστικό, που καταλήγει στο περιβάλλον επιβαρύνει το χώμα και το νερό με επικίνδυνα χημικά. Επίσης, στην περίπτωση πυρκαγιάς σε μία χωματερή, η καύση πλαστικών υλικών μπορεί να προκαλέσει έκλυση τοξικών αερίων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ

Επαναχρησιμοποιώ. Ανακυκλώνω.

Με την ανακύκλωση του πλαστικού δεν λύνουμε το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, απλά το επιβραδύνουμε. Άλλωστε χρησιμοποιούμε πολλούς διαφορετικούς τύπους πλαστικού και αυτό κάνει πιο δύσκολη η ανακύκλωση του, αφού απαιτείται διαχωρισμός των διαφορετικών ειδών.
Τα ΡΕΤ, ΡΡ, PVC, ΡΕ δεν μπορούν να αναμειχθούν ώστε να παραχθεί δευτερογενής ύλη ενώ το PVC δεν πρέπει να ανακυκλωθεί. Κατά την ανακύκλωση, τουλάχιστον 15% παραμένει ως απόβλητο εξαιτίας των ουσιών που περιέχουν τα πλαστικά.

Τι κερδίζουμε

από την ανακύκλωση πλαστικού

•Εξοικονομούνται μη ανανεώσιμα ορυκτά καύσιμα και ενέργεια
•Μειώνεται η ποσότητα των στερεών αποβλήτων, που καταλήγουν στις χωματερές και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του θείου.
•Η ανακύκλωση ενός και μόνο πλαστικού μπουκαλιού εξοικονομεί ενέργεια για να ανάψει μια λάμπα των 60 watt για 6 ώρες.
•Μειώνεται η έκλυση αερίων στην ατμόσφαιρα, που δημιουργούνται από την παραγωγή του πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Tι μπορούμε

να ανακυκλώσουμε

•Συσκευασίες από μπουκάλια νερού,
•αναψυκτικά,
•γιαούρτι,
•απορρυπαντικά,
•καλλυντικά κ.α.,
•πλαστικές σακούλες,
•υλικά περιτυλίγματος.

ΔΕΝ ΠΕΤΩ
ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

Μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, ενέσεις, κλαδιά, οικοδομικά υλικά και χώμα, πλαστικά έπιπλα, γλάστρες, κομμάτια χαρτιού μικρότερα από σελίδα  Α4, μαχαίρια, ξυραφάκια ή άλλα αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα, υλικά από αφρολέξ και φελιζόλ, συσκευασίες πλαστικές ή μεταλλικές  που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα, cd, dvd, λάμπες,  βιντεοκασέτες, γάντια,  μπάλες, κούκλες και  παιδικά παιχνίδια, οδοντόβουρτσες, παπούτσια, ρούχα, πάνες μιας χρήσης, σελοτέιπ, στρώματα, στυλό, φωτογραφίες, αντικείμενα από ξύλο και δέρμα, υφάσματα. 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ
ΣΩΣΤΑ

Οι συσκευασίες πρέπει να είναι άδειες από τρόφιμα και υγρά και να έχουν ξεπλυθεί, ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα τροφών.

Τσακίζουμε- διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια και γενικά όσες συσκευασίες μπορούμε.

Συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τα καπάκια, τα οποία επίσης πετάμε μέσα στους μπλε κάδους.

Πετάμε χύμα τα ανακυκλώσιμα και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες.

ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο η Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων, γύρω από θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Συμμετέχουμε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση  του κοινού για το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων, την προώθηση του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αναβάθμιση των υποδομών και την ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, στην καθημερινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και την αύξηση της συμμετοχής  των πολιτών στην ανακύκλωση και τη  βελτίωση της καθαρότητας των ανακυκλώσιμων.

Παιχνίδια και βιβλία δεν είναι για σκουπίδια

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το ΦοΔΣΑ την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων έχουν ως στόχο να μυήσουν τα παιδιά στην έννοια της επανάχρησης αλλά και να τους δοθεί η δυνατότητα και το μήνυμα, της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

Σε συνεργασία με Δήμους της περιφέρειας συλλέγονται βιβλία και παιχνίδια που χαρίζονται
σε ιδρύματα παιδιών οι οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Για δεύτερη φορά  το “Ευρωπαϊκό βραβείο για τη συμβολή στην προστασία Περιβάλλοντος” δίνεται στο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, για τη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το βραβείο απονέμεται σε φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει θέσει και τα κριτήρια αξιολόγησης των συμμετεχόντων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Τ: 2310 508 800

|

ota@otenet.gr

|