ΤΑ ΠΩΣ ΤΙ & ΓΙΑΤΙ
ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΤΑ ΠΩΣ ΤΙ & ΓΙΑΤΙ
ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΓΥΑΛΙ

Το γυαλί, αυτό το μοναδικό φυσικό υλικό είναι από τα βασικά υλικά συσκευασίας τροφίμων και ποτών παγκοσμίως.

Κατασκευάζεται από την άμμο των υδροβιοτόπων, σε ανάμειξη με σόδα και ασβέστιο Ένα μπουκάλι χρειάζεται πάνω από 450 χρόνια αποσύνθεσης, που γίνονται πολύ περισσότερα αν σταλεί για ταφή. Ταυτόχρονα η παραγωγή του απαιτεί σπατάλη ενέργειας, που θα μπορούσε να είχε εξοικονομηθεί αν το ανακυκλώναμε. Εξαιτίας της σύστασής του, η οποία προέρχεται από σύντηξη προϊόντων που προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον το γυαλί είναι ιδανικό προς ανακύκλωση και απόλυτα υγιές για επανάχρηση. Στην Ελλάδα ανακυκλώνουμε ένα μικρό μέρος των συσκευασιών γυαλιού, όταν σύμφωνα με την σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες - μέλη πρέπει να ανακυκλώνουν το 60% και πλέον των γυάλινων συσκευασιών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ

Το γυαλί, αυτό το μοναδικό φυσικό υλικό είναι από τα βασικά υλικά συσκευασίας τροφίμων και ποτών παγκοσμίως.

Η ανακύκλωση γυαλιού είναι εύκολη, και απλή. Ένα μεγάλο ποσοστό γυάλινων συσκευασιών, όπως μπουκάλια μπύρας, αναψυκτικών και ποτών επαναχρησιμοποιούνται. Τα υπόλοιπα να επιστραφούν στα σημεία πώλησης, ώστε να επιστρέψουν στις μονάδες παραγωγής για απολύμανση και επαναγέμιση. Όσα γυάλινα δοχεία δεν μπορούν να επιστραφούν η δεν επαναχρησιμοποιούνται τα πηγαίνουμε στους μπλε κάδους. Δεν πετάμε στο μπλε κάδο γιατί δεν ανακυκλώνονται σπασμένα γυαλιά, τζάμια, καθρέπτες, κρύσταλλα και πυρέξ.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ

από την ανακύκλωση γυαλιού

• Προστατεύουμε τη φύση
• Εξοικονομούμε πετρέλαιο
• Δεν καταναλώνουμε την άμμο από τους υδροβιότοπους
• Μειώνουμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την ποσότητα των αποβλήτων, που καταλήγουν στις χωματερές.

ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΦΙΑΛΗ

γυαλιού που ανακυκλώνουμε εξοικονομούμε ενέργεια για να λειτουργούμε:

•Μια λάμπα 100w για σχεδόν μία ώρα
•Ένα υπολογιστή για 20 λεπτά
•Μια τηλεόραση για 15 λεπτά
•Ένα πλυντήριο για 10 λεπτά

ΔΕΝ ΠΕΤΩ
ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

Μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, ενέσεις, κλαδιά, οικοδομικά υλικά και χώμα, πλαστικά έπιπλα, γλάστρες, κομμάτια χαρτιού μικρότερα από σελίδα  Α4, μαχαίρια, ξυραφάκια ή άλλα αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα, υλικά από αφρολέξ και φελιζόλ, συσκευασίες πλαστικές ή μεταλλικές  που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα, cd, dvd, λάμπες,  βιντεοκασέτες, γάντια,  μπάλες, κούκλες και  παιδικά παιχνίδια, οδοντόβουρτσες, παπούτσια, ρούχα, πάνες μιας χρήσης, σελοτέιπ, στρώματα, στυλό, φωτογραφίες, αντικείμενα από ξύλο και δέρμα, υφάσματα. 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ
ΣΩΣΤΑ

Οι συσκευασίες πρέπει να είναι άδειες από τρόφιμα και υγρά και να έχουν ξεπλυθεί, ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα τροφών.

Τσακίζουμε- διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια και γενικά όσες συσκευασίες μπορούμε.

Συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τα καπάκια, τα οποία επίσης πετάμε μέσα στους μπλε κάδους.

Πετάμε χύμα τα ανακυκλώσιμα και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες.

ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο η Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων, γύρω από θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Συμμετέχουμε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση  του κοινού για το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων, την προώθηση του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αναβάθμιση των υποδομών και την ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, στην καθημερινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και την αύξηση της συμμετοχής  των πολιτών στην ανακύκλωση και τη  βελτίωση της καθαρότητας των ανακυκλώσιμων.

Παιχνίδια και βιβλία δεν είναι για σκουπίδια

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το ΦοΔΣΑ την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων έχουν ως στόχο να μυήσουν τα παιδιά στην έννοια της επανάχρησης αλλά και να τους δοθεί η δυνατότητα και το μήνυμα, της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

Σε συνεργασία με Δήμους της περιφέρειας συλλέγονται βιβλία και παιχνίδια που χαρίζονται
σε ιδρύματα παιδιών οι οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Για δεύτερη φορά  το “Ευρωπαϊκό βραβείο για τη συμβολή στην προστασία Περιβάλλοντος” δίνεται στο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, για τη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το βραβείο απονέμεται σε φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει θέσει και τα κριτήρια αξιολόγησης των συμμετεχόντων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Τ: 2310 508 800

|

ota@otenet.gr

|