ΤΑ ΠΩΣ ΤΙ & ΓΙΑΤΙ
ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΤΑ ΠΩΣ ΤΙ & ΓΙΑΤΙ
ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

Το ονομάζουμε "μαγικό" μέταλλο λόγω των χημικών και φυσικών ιδιοτήτων του, αλλά και του τεράστιου εύρους των εφαρμογών του, αλλά και "πράσινο" μέταλλο, αφού η δυνατότητα της συνεχούς ανακύκλωσής του, βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων.

Το αλουμίνιο παράγεται από το βωξίτη. Για ένα κιλό αλουμινίου, χρειάζονται 4 κιλά βωξίτη. Υπολογίζεται ότι τα αποθέματά του θα τελειώσουν σε 100 περίπου χρόνια. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η εξόρυξη του καταστρέφει τη φυσική βλάστηση και απογυμνώνει το έδαφος, που γίνεται ευάλωτο στη διάβρωση.
Τα ζώα, τα πουλιά και τα έντομα χάνουν το φυσικό τους περιβάλλον. Κατά την όρυξη παράγονται μεγάλες ποσότητες σκουριάς, που ρυπαίνουν το έδαφος και τις ακτές. Όσο λιγότερο βωξίτη χρησιμοποιούμε τόσο λιγότερη είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος.
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε περίπου 1 δισ. αλουμινένια κουτάκια για αναψυκτικά και ποτά. Όταν πετάμε στα σκουπίδια ένα κουτί αλουμινίου, πετάμε την πρώτη ύλη, δηλαδή το βωξίτη, τα κεφάλαια που επενδύθηκαν για την εξόρυξη του, την ενέργεια και την ανθρώπινη εργασία.
Εκτός όμως από την κατασπατάληση πολύτιμων πόρων, αυξάνουμε τον όγκο των σκουπιδιών και ρυπαίνουμε το περιβάλλον.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ

Φυσικά η ανακύκλωση

Με την ανακύκλωση του αλουμινίου, προστατεύουμε το περιβάλλον και περιορίζουμε τη σπατάλη πρώτων υλών. Η ανακύκλωση αφορά κυρίως κουτιά αναψυκτικών και μπύρας, που μπορούν εύκολα να συμπιεστούν, είναι ελαφριά και άθραυστα και η ανακύκλωσή τους μπορεί να επαναλαμβάνεται συνεχώς.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ

από την ανακύκλωση αλουμινίου

Η ανακύκλωση 1.000 κιλών αλουμινίου οδηγεί στην εξοικονόμηση
4,57 τόνων βωξίτη
500 κιλών σόδας
100 κιλών ασβεστόλιθου
700 κιλών πετρελαίου
25 κιλών κρυολίτη
35 κιλών φθοριούχου αλουμινίου

τι μπορουμε

να κερδίσουμε από την ανακύκλωση ενός αλουμινένιου κουτιού

•Ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες
•Δούμε τηλεόραση για 3 ώρες
•Ανάψουμε μία λάμπα 60W για 5 ώρες
•Λειτουργήσει ένα ψυγείο για 3 ώρες.

ΔΕΝ ΠΕΤΩ
ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

Μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, ενέσεις, κλαδιά, οικοδομικά υλικά και χώμα, πλαστικά έπιπλα, γλάστρες, κομμάτια χαρτιού μικρότερα από σελίδα  Α4, μαχαίρια, ξυραφάκια ή άλλα αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα, υλικά από αφρολέξ και φελιζόλ, συσκευασίες πλαστικές ή μεταλλικές  που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα, cd, dvd, λάμπες,  βιντεοκασέτες, γάντια,  μπάλες, κούκλες και  παιδικά παιχνίδια, οδοντόβουρτσες, παπούτσια, ρούχα, πάνες μιας χρήσης, σελοτέιπ, στρώματα, στυλό, φωτογραφίες, αντικείμενα από ξύλο και δέρμα, υφάσματα. 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ
ΣΩΣΤΑ

Οι συσκευασίες πρέπει να είναι άδειες από τρόφιμα και υγρά και να έχουν ξεπλυθεί, ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα τροφών.

Τσακίζουμε- διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια και γενικά όσες συσκευασίες μπορούμε.

Συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τα καπάκια, τα οποία επίσης πετάμε μέσα στους μπλε κάδους.

Πετάμε χύμα τα ανακυκλώσιμα και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες.

ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο η Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων, γύρω από θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Συμμετέχουμε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση  του κοινού για το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων, την προώθηση του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αναβάθμιση των υποδομών και την ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, στην καθημερινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και την αύξηση της συμμετοχής  των πολιτών στην ανακύκλωση και τη  βελτίωση της καθαρότητας των ανακυκλώσιμων.

Παιχνίδια και βιβλία δεν είναι για σκουπίδια

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το ΦοΔΣΑ την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων έχουν ως στόχο να μυήσουν τα παιδιά στην έννοια της επανάχρησης αλλά και να τους δοθεί η δυνατότητα και το μήνυμα, της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

Σε συνεργασία με Δήμους της περιφέρειας συλλέγονται βιβλία και παιχνίδια που χαρίζονται
σε ιδρύματα παιδιών οι οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Για δεύτερη φορά  το “Ευρωπαϊκό βραβείο για τη συμβολή στην προστασία Περιβάλλοντος” δίνεται στο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, για τη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το βραβείο απονέμεται σε φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει θέσει και τα κριτήρια αξιολόγησης των συμμετεχόντων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Τ: 2310 508 800

|

ota@otenet.gr

|